Première “Groeten uit Ter Apel”, onthullend beelddocument

Na maanden editen is de documentaire ‘’Groeten uit Ter Apel’’ klaar om getoond te worden.

Deze audiovisuele compilatie is tot stand gekomen in samenwerking met de vluchtelingen die deelnamen aan het tentenkamp in Ter Apel in mei 2012. Zij hebben beelden geleverd die ze zelf hebben gemaakt met hun mobieltjes en camera’s. Ook is er beeldmateriaal van andere burgerjournalisten in dit beelddocument verwerkt.

De samensteller van deze documentaire Tanja Willems, die in het actiekamp aanwezig was om een mediatent op te zetten en de situatie te filmen, heeft daarnaast een aantal direct betrokkenen en vluchtelingen opgezocht en geïnterviewd om zo de ervaringen over de actie in Ter Apel vast te leggen. De, overwegend uitgeprocedeerde, asielzoekers zijn na de ontruiming van het kamp op 23 mei 2012 verspreid over asielzoekerscentra in Nederland.

De persoonlijke verhalen verbinden de beelden over de demonstratie in Ter Apel.

Onuitzetbaar, maar niet langer onzichtbaar

‘’Groeten uit Ter Apel’’ laat zien hoe men zich sterker ging voelen door samen te staan voor eenzelfde doel. Hoe men elkaar in deze demonstratie vond, ongeacht achtergrond en afkomst. Hoe men erkenning voor de positie van onuitzetbaren in Nederland wilde verkrijgen door zelf iets te doen aan de machteloosheid binnen deze positie.

De film laat ook zien dat het succes van het tentenkamp mede te danken was aan de inzet van sociale media bij het tot stand komen van hulp en aandacht voor deze grote manifestatie.

Het tentenkamp in Ter Apel heeft een lange staart gekregen. Na de actie in Ter Apel volgden nieuwe tentenkampen in Zwolle, Den Bosch en Sellingen. Momenteel zijn er twee vluchtelingen demonstratiekampen in Nederland: ‘’Kamp tegen de kou’’ in de woonwijk Osdorp in Amsterdam en in Den Haag staat ‘’Recht op bestaan’’ op de Koekamp voor het Centraal Station.

Première in Theatercafé Hopper, Drachten

Woensdag tien oktober is de première van de documentaire in theatercafé Hopper te Drachten. Vanaf 20:00 uur is iedereen van harte welkom om als eerste dit unieke document te gaan zien. Café Hopper vindt u aan de Burgemeester Wuiteweg 24 in Drachten: www.hopperdrachten.nl

Voor meer informatie over de première, de documentaire en verzoeken tot vertoning van “Groeten uit Ter Apel’’ kunt u terecht op de website: www.blik-vanger.eu