Regrette rien! Over het belang van rechte ruggen

donderdag 4 april 2019

Het ene moment is het nodig om het op te nemen voor een vrouw die op een antiracistische demonstratie oproept tot het roepen van ‘Paf!’ Het andere moment gaat het om iets soortgelijks, alleen met een CDA-burgemeester in een hoofdrol. Die is net zozeer doelwit van rechts geworden als de paf-zangeres, en om zeer verwante reden. Beiden gaven Baudet de middelvinger. Beiden deden dat op een manier die rechts niet vond kunnen. En beiden worden door vrijwel iedereen aan de rechtse horden overgelaten.

Die noodzaak op voor de paf-roepster op te komen is er nog steeds, dwars tegen al die mensen in die uit de gezongen leus willens en wetens een moordoproep uit weten te destilleren en daarmee de kant van staat en rechts hebben gekozen. het zijn immers de staat en rechts die precies die ‘interpretatie’ er uit halen. Voor al deze mensen even het veschil uitgelegd d tussen interpretaties enerszijds, en verkeerde weergaven anderzijds. Het antwoord ‘3’ is geen interpretatie van de optelsom van 1 en 1. Het is op de vraag ‘hoeveel is 1 + 1?’ gewoon een fout antwoord. Op dezelfde manier is ‘Dit is een oproep tot moord!’ geen interpretatie van de leus ‘Als je Baudet dood wil schieten, zeg dan Paf’. Het is gewoon een foutieve weergave van de betekenis van de leus. Bewust foutief, tenzij ik echt moet geloven dat mensen niet kunnen lezen.

Dat de leus daarmee een handige leus is, heb ik daarmee niet gezegd. Dat we voor degene op moeten komen die vanwege deze leus nu voor een rechter wordt gesleept, zeg ik nadrukkelijk wel. Haar veroordelen betekent ons als antifascisten de mond snoeren en de rechtse trollen een mensenoffer brengen. Dat ze inmiddels ‘afstand nam’ van haar eigen leus (1) vind ik jammer, want meer dan onhandig vond ik het allemaal niet echt. Maar ik snap de enorme druk waar ze onder is komen te staan.

Maar daar wilde ik het niet eens over hebben! Ik wil het hebben over iemand anders die dus ook onze antifascistische solidariteit verdient: Martijn Vroom, CDA-lid en burgemeester van Krimpen. Het is veel mensen misschien ontgaan, maar rechtse trollen eisen zijn hoofd. Waarom? Omdat de man subtiel maar vlijmscherp kritisch reageerde op de verkiezingsoverwinning van het Forum voor Democratie. Vroom postte op Facebook een foto waarop boeken te zien waren.

Ik geef even het woord aan Han van der Horst, vaste schrijver op de website Joop. “Onder die boeken bevond zich het werk van Viktor Klemperer, een Duitse Jood die tijdens zijn onderduikperiode in Berlijn aangrijpende dagboekaantekeningen schreef alsmede de memoires van een belangrijk verzetsman uit de omgeving van krimpen. Ook zagen we de omslag van een diepgaande studie over de manier waarop het fascisme zich als een soort religie verspreidde.”(2) Op kaften van boeken was een hakenkruis in beeld. Dat kun je zo hebben met boeken over de Nazi-tijd.

Met deze foto (3) gaf hij Baudet van repliek die, wederom in de woorden van van der Horst, “in zijn overwinningsspeech had vastgesteld dat de elite geen boeken leest.” Deze burgemeester leest dus wel boeken, zo was de strekking van de Facebook-post. En de keus van de boeken was veelzeggend.

Welnu, als Baudet en vooral zijn brullende fans ergens niet tegen kunnen is, zelfs maar de subtielste hint dat de Fvd-Leider ook maar iets wezenlijks met het fascisme gemeenschappelijk heeft. Zo ook nu. Het Volk ging tekeer, en de burgemeester krabbelde terug. De gemeenteraad ging tekeer. De Goedenmorgen Nederland-presentatrice ging te keer, Telegraaf-orakel Wouter de Winther ging tekeer. En de burgemeester gaf helaas toe aan de commotie. “De door mij gekozen vorm roept nare gevoelens op bij allerlei mensen, ik heb spijt over de vorm en de inhoud ervan.”(4)

Spijt? Waarvan eigenlijk? Van het feit dat hij Baudets bewering dat de ‘elite’ niet leest belachelijk maakt? Van het feit dat hij duidelijk maakt dat lezen over fascisme en antifascistisch verzet met het oog op de FvD-overwinning bepaald relevant is? Van het eerste feit kun je hem hooguit het verwijt maken dat het een ietsje snobistisch – maar heel goedmoedig gebracht en wellicht zelfs ironisch bedoelde – ‘kijk mij als elite-persoon eens intellectueel bezig zijn’-uiting is, maar de laatste die dit verwijt kan hanteren zijn natuurlijk wel de Nationale Snob en Opperintellectueel in Hyperlatijn Baudet en zijn zwijmelende fans.

Het tweede feit is niet verwijtbaar, maar pleit juist heel erg voor deze Martijn Vroom. Baudet en zijn politiek duiden als fascistisch of daarmee verwant is duidelijk maken hoe het Baudet-gevaar er uit ziet. Dit soort waarschuwingen hebben we eerder te weinig dan te veel. Wat de burgemeester volgens mij zegt is: kijk uit met dat Forum van Baudet, leer van de geschiedenis hoe gevaarlijk fascisme kan zijn. Dát is de politieke doodzonde van deze burgemeester, en deze doodzonde strekt hem tot grote antifascistische eer. Hier zou toch moeten gelden het “Non! Je ne regrette rien!” van de zangeres die bijna letterlijk Edith Paf heet.(5) Nergens spijt van! Die houding hebben we nodig.

Natuurlijk krabbelt de man onder druk terug. Vrijwel niemand komt immers voor hem op, moet die man dan in zijn eentje de fascistische horden gaan trotseren, terwijl zijn hele bestuurlijke positie hem richting opportunistisch gedraai trekt? Hoe antifascistisch zijn gemoed ook was toen hij de Facebook-post maakte, hij is ook beroepsbestuurder en CDA-lid. Het CDA laat de man barsten tegenover de rechtse pressie, zoals Van der Horst verontwaardigd vaststelt. De bestuurlijke inschatting van de burgemeester is vast: om mijn positie te behouden, moet ik sorry zeggen, excuses maken en dat er flink op leggen ook. Dan houdt de gemeenteraad me hopelijk uit de wind en kan ik verder met mijn gewichtige werk. Misschien werkt het voor hem. Maar het signaal dat van zijn excuus uit gaat is: openlijk antifascistisch stellingnemen tegen Baudet kun je maar beter niet doen, het is een taboe. De overwinnaars hier zijn Baudet, zijn rechtse trollenlegioen en al de collaborateurs die elke confrontatie met het FvD willen ontlopen en daarmee het FvD assisteren in haar opmars. Dat is triest. Maar er is aan zoeits wel wat te doen.

Drie dingen dienen nu gezegd te worden, luid en duidelijk. 1. Martijn Vroom staat met zijn Facebook-post in zijn recht, de aanval op de burgemeester vanwege zijn antifascistische Facebook-post is een aanval op de vrijheid van antifascistische kritiek. Het is een gezamenlijk antifascistisch belang om die aanval af te slaan en dus op dit punt voor Martijn Vroom op te komen. Maar ook 2. de terugtrekkende beweging die Vroom onder rechtse druk maakt, is verkeerd. De aftocht blazen tegenover fascisten speelt het fascisme in de kaart. En tenslotte 3. Die aftocht werd zeer veel makkelijker gemaakt omdat vrijwel niemand Martijn Vroom publiekelijk bijviel of voor hem op kwam tegenover rechts. Dat laatste is van het grootste belang.

Het is dat de keurige sociaaldemocraat Han van der Horst – die – er aandacht aan schonk, anders was ook mij het ontgaan. Deeze Van der Horst schreef ook een vrij verstandig stuk over de Paf-leus (6) trouwens. De man is gewoon lekker aan het radicaliseren, al mag hij nog wel leren dat iemand van 21 geen ‘meisje’ is maar een vrouw. Maar terug naar de tijdelijk antifascistische burgemeester van krimpen. Antifascisten, ja ik tot nu toe ook, hebben de man in feite aan zijn lot overgelaten. Dat dient een volgende keer niet meer te gebeuren, niet omdat een CDA-burgemeester ons interesseert maar omdat antifascisme ons interesseert, zelfs als het uit een CDA-burgemeestersmond komt. Als ze hem vandaag kunnen vloeren, kunnen ze het morgen des te makkelijker met ons. Als we willen dat komende Martijn Vrooms hun rug recht houden, dienen we er voor te zorgen dat ze op steun en solidariteit kunnen rekenen. Ook hun rechte ruggen maken deel uit van onze gezamenlijke antifascistische firewall. Die ruggen gaan ons daarom allemaal aan.

Noten:

1 “Verdachte bedreiging Baudet verklaart: ‘Hij heerft niets van mij te vrezen’”, NOS, 2 april 2019, https://nos.nl/artikel/2278688-verdachte-bedreiging-baudet-verklaart-hij-heeft-niets-van-mij-te-vrezen.html

2 Han van der Horst, “Wat een stelletje slappelingen heeft de leiding bij het CDA”, 3 april 2019, https://joop.bnnvara.nl/opinies/wat-een-stelletje-slappelingen-heeft-de-leiding-bij-het-cda

3 RTV Rijnmond, “Burgemeester Krimpen heeft spijt van Facebookpost over Baudet”, 2 april 2019, https://www.rijnmond.nl/nieuws/180123/Burgemeester-Krimpen-heeft-spijt-van-Facebookpost-over-Baudet (gevonden via het stuk van Van der Horst waar noot 2 naar verwijst)

4 als in noot 2

5 Edith Piaf, “Non, je ne regrette rien”, de live-uitvoering op Youtube is mooi en je kunt meelezen. Dat is beter dan Baudets Latijn. Zie – en hoor! : https://www.youtube.com/watch?v=vwe3CzWZ4Bg

6 Han van der Horst, “Paf zeggen, paf doen, paf staan”, 2 april 2019, https://joop.bnnvara.nl/opinies/paf-zeggen-paf-doen-paf-staan

Peter Storm

3 thoughts on “Regrette rien! Over het belang van rechte ruggen

 1. Die noodzaak op voor de paf-roepster op te komen is er nog steeds, dwars tegen al die mensen in die uit de gezongen leus willens en wetens een moordoproep uit weten te destilleren en daarmee de kant van staat en rechts hebben gekozen

  Nee nee. Het is geen moordoproep, maar een beetje een verkeerde keuze, om dat te roepen. Meer niet. Hadden we het al over. Maar mensen van 21 doen dingetjes een beetje mis en i zo’n demo lopen een paar duizend mensen van 21 en jonger, dus ja. Dat zoiets gebeurt, is niet gek. Rechts legt er een vergrootglas onder, uiteraard. Afijn, over deze shit hebben we het al gehad. Ik geef toe, ik was té boos over de dame. Excuses daarvoor.

  Kort Samengevat. Baudet zegt : niemand heeft ooit een boek gelezen, in de coalitie. De regerende partijen, bestaan allemaal uit mensen die niet lezen. Dat slaat helemaal nergens op. Een compleet puberale uitspraak. Zijn eigen achterban, bestaat uit mensen die alleen de Telegraaf kunnen begrijpen, als ze naar de plaatjes kijken.

  Hij heeft zelf geschiedenis gestudeerd en vind zichzelf nu een soort Leonardo Davinci. Alsof hij de enige in de wereld is, die iets gestudeerd heeft. De man heeft een plaat voor het hoofd. Natuurlijk zitten er bij het CDA, PVDA, D66, VVD ook wat rechtsgeleerden,sociologen, geologen, historici, theologen, misschien zelfs filosofen ( al lijken mij die bij VVD en CDA ver gezocht ). En natuurlijk hebben zij wel het een en ander gelezen. Wat Baudet eigenlijk doet, is een soort stoken, een soort van ‘demoniseren’, waar hij zelf over huilt altijd. Het is eigenlijk een soort laster. Iedereen is geheel incompetent en ik ben de enige die niet incompetent is, is wat hij zegt. Wel wat erger dan een ‘paf’ inderdaad. Moet ik toegeven. Het is ook gewoon een leugen. In het verleden was laster strafbaar. Het verzinnen van verhalen.

  Maargoed, Meneer laat zien dat hij boeken leest en FVD gaat los. Pff haha. Hij zegt slechts, ik lees boeken, waaronder boeken over anti-fascisme. Meer zegt hij niet.

  Je hebt gelijk, iedereen moet achter deze man gaan staan. Mijn rug is rechts als een kaars, in dit geval. Misschien moeten wij dit ook gewoon openlijk doen. Benader de man, ofzo. Al denk ik niet dat hij met ‘extreem’ links in aanmerking wilt komen.

  Op de radio was nog een verder vrij gematigde, sociaal democratische man aan het woord ( Niet een van die kwetterende sensatie mannetjes, maar een oudere man, die wat meer te melden heeft )Net na die uitslag, van die Baudet. Zegt die man ( weet zij naam niet ) zo, ja, sommige van die dingen die Baudet zegt, kennen we nog vana 1930. Iets dat gewoon een feit is. Het is alsof ik zeg, vroeger waren er stoomtreinen. In de zee kan je zwemmen.

  Reactie hierop, meteen een pijnlijke stilte en zo van , ja, dat kan je echt niet zeggen.

  Dus ik kan wel zeggen : joden in de oven, ( Nanninga, als zogenaamde grap ) Europa moet boreaal wit blijven, het avondland, kunst kan ontaard zijn ( Baudet ), vrouwen kunnen alleen maar voor het gezin zorgen ( Baudet ) , zwarten zijn dommer, want IQ ( Baudet en die andere sukkel, die er nu uit is ) maar dan mag men niet zeggen, héy, dat is wel een beetje 1930 gedachtegoed.

  Als Lilian zegt : het proletariaat moet de productiemiddelen grijpen, via een voorhoede partij, bewapend en wel. Dan mag men niet zeggen, hey, vrij communistisch ?

  Ik geloof in Jezus Christus en in God. Ben jij dan misschien christelijk ? Héy, dat kan je niet zeggen, dat wordt je niet in dank afgenomen.

  Dit is hoe het dus binnen sluipt. Vergelijkingen mogen niet gelegd worden. Doe je het wel, dan krijg je de intimidatie van honderden internet sukkels over je heen. Je mag dus niet meer je mening uiten, je wordt stil gemaakt. Dat is de eerste stap. Want als niemand iets meer durft te zeggen, dan hebben zij vrij spel.

 2. Niet alleen is het noodzaak voor als iemand van ons in de toekomst belaagd wordt, maar ook om meer mensen te versterken wanneer ve antifascistische uitspraken willen doen. Hoe ‘veiliger’ dat in, hoe meer mensen het zullen doen, en hoe ‘veiliger’ het wordt. Door iemand zo te laten barsten wordt het onveilig en gaan mensen henzelf nu al gebukt onder het juk van Baudet voelen. Dat is wat Baudet wil, natuurlijk, vandaar de belagingen.

 3. Ik snap je punt Hadrian. Als duizenden mensen nu kwaad waren, dan was zij niet veroordeeld.

  Een veroordeling is btw zwaar overdreven. Een hele taakstraf krijgt ze, pffff. Een rechts trolletje, wilde mij in de oven stoppen ( rechts heeft iets met de holocaust ). Niets geen taakstraf kreeg hij. En van mij hoeft dat niet eens. Zeg wat je wilt, droplul, denk ik dan.

  Die Sylvana Simons, is iets van zestig keer met de dood bedreigt. Kraait geen haan naar. Het is vaak meten met twee maten en dit gaat ook over macht natuurlijk. FVD zit al een beetje binnen de macht structuren te etteren. En ja, als Willem Alexander was overkomen, wat die Simons overkomt, dan was het huis te klein. Want ja, macht hé, macht. Simons is een vrouw die ‘we’ allemaal ook wel haten, stiekem, is wat men denkt.

  Zegt zo’n radio sukkel, Sven kokkelman ofzo, zegt hij zo ja, FVD hekelt ook de media, ja, ik weet niet wat ik daarvan moet vinden. Nee, dat weet hij niet, omdat hij de mening wilt hebben, die iedereen heeft, binnen het establishment. Die machtsstrijd is nu gaande. Hij wilt vinden, wat men vind. Door FVD weet hij niet meer wat men vind. FVD wilt het establishment overnemen.

  Er zijn alleen mensen, die meteen na de overwinning van FVD, heel rustig over 1930 begonnen en vergelijkingen trokken. Die zullen vast ook wel ‘strafbaar’ zijn.

  Als mensen kwaad waren over haar veroordeling hé. Ik denk dat veel meer mensen kwaad waren geweest, bij een veroordeling van de man, die de 1930 vergelijking trok, op de radio. Ik had liever gehad dat ze hem ‘veroordeeld’ hadden, dan waren duizenden mensen de straat op gegaan. En de massa kan je niet sturen hé. Je kan zeggen, iedereen had achter de paf dame moeten staan. Net als dat je zegt, ze hadden achter Joke moeten staan, ze hadden meer tegen Irak moeten demonstreren.

  Maar net zoals ik de massa niet kan sturen, kan jij dat ook niet. Ik zou willen dat er niet gepaft werd, jij zou willen dat men na zo’n paf, directe solidariteit was, honderd procent. Het punt is, jij en ik hebben het niet in de hand. De massa is als een zwerm bijen, het gaat en staat waar het wilt. Het is een stuurloze, amorfe massa. Ze zijn mét Joke, of niet, niemand weet echt waarom en niemand kan het afdwingen. Zelfde geld voor De power paf girl ( power paf girls, serie op tv van vroeger )

  Een vergelijking, Durutti tijdens de Spaanse burgeroorlog. Vroegen republikeinen zo van, gaan jullie nu die brug ( of wat dan ook ) veroveren ? Instrueer je troepen. Zegt Durutti zo, ze gaan als ze dat willen. Het gebeurt, als het gebeurt, want anarchie etc. De milities gingen ineen, uit elkaar, hier heen, daar heen, dit/dat. Men kon er ook zo weer uit stappen, er was geen enkele garantie, geen orders, niets.

  Als Baudet straks allemaal leraren gaat stalken etc, omdat ze ‘links’ zijn. Dán kunnen we ingrijpen, dan gaan ze een brug te ver. Die kant willen ze ook wel op. Dat de vergelijking 1930 ‘verboden’ wordt.

  Wat betreft de paf dame. We kunnen geld inzamelen, zodat wij haar de gewerkte uren kunnen compenseren. Je mag wettelijk gewoon een schenking doen, namelijk.

Comments are closed.